Ανενεργή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Ανενεργή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Αρ. Πρωτ. 11345/16.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

Έξι μήνες μετά την απογραφή των υπαλλήλων, το κράτος αγνοεί τι μισθούς δίνει σε πάνω από 500.000 εργαζομένους του. Συγκεκριμένα, το κράτος αγνοεί το ύψος του μισθού που καταβάλλει σε 504.274 υπαλλήλους του στενού δημοσίου και σε άγνωστο ακόμη αριθμό εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δηλαδή, αγνοεί το συνολικό μισθολογικό κόστος που επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Αιτία για αυτή την κατάσταση, είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Από το Νοέμβριο του 2010 θα έπρεπε οι 770.000 περίπου υπάλληλοι που απογράφησαν του Ιούλιο του 2010, να πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από μια αρχή του Γενικού Λογιστηρίου και από ένα τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα, με επίσημα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, έως τις 3 Φεβρουαρίου μόνο 263.735 υπάλληλοι είχαν ενταχθεί στο ενιαίο αυτό σύστημα. Ακόμη 291.705 έχουν μεν δώσει πλήρη στοιχεία, αλλά αυτά δεν έχουν εκκαθαριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπουν στη λίστα. Η παραπάνω καθυστέρηση επιτείνει την αδιαφάνεια και έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, η Κυβέρνηση να μην έχει εικόνα των πραγματικών απολαβών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι. Αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία, δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες για νέο κύμα αδικιών έναντι των Ελλήνων φορολογουμένων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθεται επιτέλους να ενεργοποιηθεί η πολυσυζητημένη Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ;